MESLEKİ EĞİTİM ÇIRAK SÖZLEŞME BELGESİ VE KAYIT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

MESLEKİ EĞİTİM ÇIRAK SÖZLEŞME BELGESİ VE KAYIT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

09.06.2020 329

Ön Koşullar ve Kayıtta İstenen Belgeler

   9 23.01.2018 1837

 

 

 

 

 

 

KAYIT İÇİN ÖN KOŞULLAR NELERDİR?

1) En az ortaokul mezunu olmak

2) İçinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında başka bir mesleki eğitim merkezinde sınıf tekrarına kalmamış olmak

3) Daha önce başka bir mesleki eğitim merkezinde aynı meslek dalında iki defa sınıf tekrarı yapmamış olmak

4) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak

5) Öğrencinin staj yapmaya uygun bir iş yeri temin edebilmesi


KAYIT SIRASINDA HANGİ BELGELER İSTENİR?

1) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Bir adet)

 2) Vesikalık Fotoğraf (İki adet)

 3) Ortaokulu Bitirdiğine Dair Belge (Ortaokuldan mezuniyet belgesi veya ayrıldığı liseden tasdikname veya açık lise öğrenci belgesi)

Ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilerin çırak öğrenci olarak kayıtları aşağıdaki açıklamalar dikkate alınarak yapılır: 

- Eğitim durumunu belgelendiremeyenler için; Türkçe Seviye A2 kurs programına kayıt yaptırmaları ve öğrenim durumları için kendi beyanları esas alınarak kurs sonu beklenmeden...

- Eğitim durumunu belgelendirenler için; Okuma-Yazma I. Kademe Seviye Tespit Sınavından başarılı olmaları veya Türkçe Seviye A1 kurs programına kayıtlı olmaları şartı ile kurs sonu beklenmeden... (Mesleki Eğitim Kurulu 28. Toplantısı Kararları - Karar 28/2)

 

4) Çıraklık Sözleşmesi 

a. Sözleşme Dış Kısım (A3 ebatında arkalı önlü basılıp mavi tükenmez kalemle doldurulacaktır. Bir nüsha yeterlidir.)

b. Sözleşme İç Kısım (A3 ebatında arkalı önlü basılıp mavi tükenmez kalemle doldurulacaktır. Üç nüsha gerekmektedir. Nüshaların her biri mavi tükenmez kalemle doldurulmalıdır. Doldurulmuş bir nüshanın fotokopi yöntemiyle çoğaltılması uygun değildir.)

 5) İşe Giriş Sağlık Raporu (Aday öğrencinin sağlık durumunun girmek istediği meslek alanına uygun olup olmadığını gösteren sağlık raporuna işe giriş sağlık raporu denir. Çıraklık eğitimi tehlikeli işler sınıfında kategorilendirildiğinden işe giriş sağlık raporu aile hekiminden alınamaz. İşyeri hekiminden alınır. Muayene formunun "Kanaat ve Sonuç" kısmında öğrencinin yapacağı iş açıkça belirtilmelidir; "Çırak olarak kaynakçılık işinde bedenen ve ruhen çalışmaya elverişlidir." gibi.

6) İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi aldığına dair belge (İşyerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı çırak öğrenciye eğitim verir ve eğitimi belgelendirir.)

7) Ustalık ve Usta Öğreticilik Belgesi (Öğrencinin mesleki eğitim alacağı işyerinde Usta Öğretici bulunması şarttır. Farklı bir işletmede çalışan usta öğreticinin belgeleri gösterilerek usta öğreticisi bulunmayan bir işletmede çırak öğrenci çalıştırılamaz. Usta öğreticinin ilgili işyerinde halen çalıştığının belgelendirilmesi gerekir. Usta öğretici işletmenin çalışanı ise e-devlet´ten SGK Hizmet Dökümü (Barkodlu), işletmenin sahibi/ortağı ise  ticaret sicil gazetesi ve/veya vergi levhası ibraz edilir. Usta öğreticinin belgesi ve işyerinde yaptığı iş ile öğrencinin eğitim alacağı meslek dalı ve işyerinde yapacağı iş aynı olmalıdır. Bir usta öğretici en fazla 12 öğrencinin mesleki eğitimini üstlenebilir.)


ÖĞRENCİNİN SİGORTASI NE ZAMAN BAŞLAR?

- Çıraklık Sözleşmesi okul müdürlüğünce onaylanıp imzalandıktan bir gün sonra okul müdürlüğünce öğrencinin sigortası başlatılır.

ÖĞRENCİNİN SİGORTASI NE ZAMAN SONA ERER?

- Öğrenci devamsızlıktan kaldığında,

- İşyerinden ayrılan öğrenci 15 gün içinde yeni bir işyeriyle sözleşme yapmadığında,

- Öğrenci mezun olduğunda...